Sencelles

A Sencelles hi ha
dones que saben brodar,
i homes que saben plantar
vinyes bones per fer vi.

La vinya ha estat un dels motors econòmics de Sencelles des del segle XIII; en el segle posterior està documentada l’arribada de vermadores d’altres indrets de l’illa i fins al segle XIX serà un dels municipis amb major producció de vi i d’aiguardent. En aquesta època d’esplendor per a la viticultura es varen arribar a construir uns 127 cellers, 43 dels quals es trobaven en el llogaret de Biniali. Important lloc de peregrinació de fidels de les Illes Balears amb devoció a la beata Francinaina Cirer.
No deixeu de visitar els llogarets de Biniali, Jornets i Ruberts, on podeu passejar tranquil·lament. Visitau també els pous i el talaiot de Son Fred.

Sencelles
Llocs d'interes
Llocs d'interes

Convent de les Germanes de la Caritat
(c. de la Caritat, 3)
Té una petita casa museu, que es pot visitar, on va residir la beata i es caracteritza per la conservació integral dels elements tradicionals de les construccions de segles anteriors.

Monument a la beata Francinaina Cirer
Situat davant l’església. Sor Francinaina va ser beatificada pel papa Joan Pau II i se li professa una gran devoció a Sencelles i arreu de Mallorca, pels nombrosos fets curatius i miraculosos que se li atribueixen.

Esglèsia parroquial de Sant Pere s. XV
Hi destaca la capella fonda dedicada a la Mare de Déu del Roser amb una cúpula sobre petxines.

Talaiot de Son Fred
Pel camí de Son Canyís, a la carretera Sencelles–Inca.

Biniali
A la plaça de la Immaculada trobam una sèrie d’habitatges relacionats també amb el món vitícola. Sa Clastra (número 2) és un conjunt de construccions en el qual es conserva una premsa de vi. Destaca l’església parroquial de Sant Cristòfol.

Ruberts
Aquest llogaret s’ha considerat el centre geogràfic de l’illa. Aquí trobareu la possessió de Son Jordà, convertida en hotel rural. S’hi conserven elements constructius i algunes bótes de vi.

Jornets
L’antiga casa de possessió presenta en el parament exterior una decoració amb un escacat bicolor. L’oratori
de Sant Josep també pertanyia a la casa magna de Jornets, però es va donar per a ús públic.
Pous
Pou de Cascanar (camí des Horts), Pou Descos (camí de Binialmara), Pou de Can Brivó (a prop de Jornets), Pou Major (devora el camí de Son Roig i el torrent de Biniali) i Pou de Judí (carretera de Sineu).

Gastronomía
Gastronomía

El frit mallorquí és un plat amb gran riquesa d’ingredients. La qualitat depèn de la paciència de la cuinera a l’hora d’introduir-los i cuinar-los a foc lent. N’hi ha diferents varietats: el de freixura de xot es prepara per al dinar del diumenge de Pasqua, juntament amb les “panades”, també de xot, acompanyades d’ensalada de lletuga i els rubiols de brossat, confitura o cabell d’àngel de postres.

Ingredients del frit: la freixura amb el cor, els pulmons i el fetge del xot; sang de xot, fonoll tendre (les tiges verdes), pebre de cirereta, alls, pebre bord, llorer, patates tallades a quadrets petitons, pebre vermell, carxofes a làmines fines, sofrits i pèsols. També es pot elaborar amb porc, i es coneix com a frit de matances.

Singularitats
Singularitats

Els xeremiers més famosos i més sol·licitats a tota l’illa són els de Sencelles, coneguts com els de “Can Llargo”; els podeu escoltar per Santa Àgueda. Per Santa Àgueda es fan “les mamelletes de Santa Àgueda”, coca dolça amb una cirera damunt, per recordar que a Santa Àgueda li tallaren els pits. A la carretera de Sineu, a prop de l’encreuament amb la carretera de Pina, trobareu el Pou de Judí, per a alguns l’autèntic centre geogràfic de l’illa, i on les dones que volien tenir fills anaven a cercar aigua.

Excursions
Excursions

Sencelles pels camins de Morelló, dels Inferns i Son Boi.
Una ruta circular per les rodalies de Sencelles, amb inici i fi en el nucli urbà. Es tracta d’un itinerari apte per fer a peu (una hora i mitja) o amb bicicleta (mitja hora). A més dels valors paisatgístics,
la ruta passa devora dues grans possessions de referència del municipi: Can Raió i Morelló.

Mercats, Fires i Festes
Mercats, Fires i Festes

El mercat setmanal és el dimecres a la plaça Nova. La Fira agrícola i ramadera se celebra el tercer diumenge de maig. Les festes se separen per nuclis de població: Sant Antoni (17 de gener) amb beneïdes dels animals. Santa Agueda (5 de febrer), la víspera es fan foguerons i ballada popular. Sencelles commemora el dia de la mort de la beata Sor Francinaina (27 de febrer) amb una ofrena floral i una processó. Les festes de més disbauxa en el poble són per la Mare de Déu d’Agost; el dia 15 d’agost és quan el poble de Sencelles s’omple de festa durant dues setmanes amb activitats culturals, esportives i musicals. A Biniali tenen lloc les festes el dia 10 de juliol per Sant Cristòfol amb diferents actes musicals i culturals. A Ruberts la patrona és la Mare de Déu del Carme (16 de juliol) i a Jornets les festes es fan per Sant Bartomeu (24 d’agost) amb una ballada popular a la plaça.

Restaurants
Restaurants
 • Sa Cuina de nAina
  Carrer del Rafal, 31
  Tel. 971 872992
  www.sacuinadenaina.com
 • Ca sEscola
  Sor Francinaina Cirer, 4
  Tel. 971 872082
 • Can Paris
  Plaça d'Espanya, 1
  Tel. 971 872288
 • Can Lloren? Mateu
  Carrer Sant Joan, 32
  Biniali
  971 87 04 31
 • Es Molico
  Carrer de l\'Esglèsia, 1
  971 59 20 70
Hotels Rurals
Hotels Rurals
 • Son Jorda
  Carretera de Sineu, km 22 (Ruberts)
  Tel. 971 872279
  www.sonjorda.com
 • Can Raio
  Carretera Sencelles-Algaida, km 1,5
  Tel. 971 874059
 • Son Xotano
  Carretera Pina-Sencelles km, 1,5
  Tel. 971 872500
  www.ruralsonxotano.com
Mapa
Mapa Sencelles

cerrar mensaje Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta l’ús. Més informació.